News Generat automat Apr, 23 la 11:58 EET 
Zeitgeist - Cum functioneaza

   Pentru a grupa unul sau mai multe articole impreuna intr-un cluster pe baza asemanarii dintre ele MogNews calculeaza in fiecare zi cuvintele cheie pentru fiecare articol nou intrat in sistem. De exemplu, un articol care trateaza despre criza guvernamentala probabil ca va avea drept cuvinte cheie termeni ca "basescu", "tariceanu", "geoana", "guvern" etc. La pasul doi, MogNews decide ce articole sa grupeze impreuna in "clustere" pe baza acestor cuvinte cheie calculand gradul de asemanare (sau "distanta") dintre ele.

   Astfel, daca in articolul A din ziarul X avem drept cuvinte cheie termenii "basescu", "tariceanu", "geoana", "iliescu", "criza" iar pentru articolul B din ziarul Y avem drept cuvinte cheie termenii "basescu", "tariceanu", "geoana", "voiculescu", "criza" atunci MogNews decide ca cele doua articole trebuie grupate impreuna intr-un cluster, chiar daca nu sunt definite de exact acelasi grup de cuvinte cheie (articolul A include termenul "iliescu", pe cand in articolul B in locul acestuia apare termenul "voiculescu").

   In cursul unei saptamani in timpul careia avem de a face cu o criza politica termeni ca "guvern", "criza" sau "tariceanu" vor aparea in mult mai multe articole decat atunci cand avem de-a face cu o saptamana politica linistita, cand ziarele sunt interesate mai degraba de "irinel" sau de "monica". MogNews Zeitgeist nu face decat sa monitorizeze aceste fluctuatii de atentie, publicand clasamentul celor mai importante cuvinte cheie din ultimele 5 saptamani, precum si un grafic al fluctuatiilor atunci cand vrem sa vizualizam un anume cuvant cheie.

   De asemenea, puteti compara intre ele pana la patru cuvinte cheie. Daca de exemplu va intereseaza viata politica aceasta comparatie poate va va fi de folos: basescu vs. tariceanu vs. voiculescu vs. geoana, sau poate sunteti un microbist (dinamo vs. steaua vs. rapid vs. poli) sau poate va intereseaza ce intelectual roman s-a aflat cel mai mult in gura presei (plesu vs. liiceanu vs. cartarescu vs. dinescu).

   Si ca sa nu uitam ca traim in Romania: becali vs. plesu vs. liiceanu vs. cartarescu :).